Как да не просрочваме кредитите си?

Как да не просрочваме кредитите си?
Научете какво е просрочен кредит, какви са последствията при неплащане на кредит и какво може да направите, за да избегнете просрочването на заема си.

Много хора не се колебаят да вземат кредит, когато имат нужда от средства, за да отговорят на различните си нужди и при извънредни финансови ситуации. Кредиторите предоставят различни видове заеми, като клиентите изплащат сумата на заема заедно с лихвите, начислени от заемодателя чрез еквивалентни месечни вноски. Но понякога, поради някои непредвидени обстоятелства, клиентите са изправени пред финансово затруднение и не могат да изплатят дълга си навреме. Сумата на заема, която клиентите не успяват да погасят навреме, е известна като просрочена сума на кредита.


Както става ясно от самото име, просрочената сума по кредита е сумата, останала неплатена дори след падежната дата. Да речем, че клиентът трябва да плати личен заем на определена дата. Ако той не изплати тази сума до датата на падежа, кредитът е просрочен. Кредиторът ще започне да начислява просрочена лихва по този просрочен дълг. Така че, ако дадено лице продължава да пропуска плащанията си за дълъг период, просрочената сума по кредита може да се увеличи поради различни санкции и допълнителни лихви при забавеното плащане. Банките обикновено начисляват допълнителен лихвен процент (наказателен лихвен процент) при закъснение с вноските по кредита.


Концепцията за просрочен заем остава същата при всички заеми (обезпечени и необезпечени), тъй като всеки заем трябва да бъде погасен навреме. Лихвените проценти и наказателните такси обаче могат да варират при различните кредитори. Сега, когато знаете какво е просрочен кредит, най-вероятно бихте искали да знаете неговите ефекти върху финансовия Ви рейтинг. За проверка на вашият финансов рейтинг, или както е по известно „кредитна оценка“ можете да посетите scorify.bg


Ефекти от просрочените заеми върху Вашия кредитен отчет и финанси


Препоръчва се винаги да плащате вноската по кредита си навреме. Ако дори пропуснете една вноска, това може да навреди на финансовия Ви рейтинг. Когато имате просрочена сума на заема, това Ви засяга по много начини. Ето едни от най-важните фактори, които засяга непогасяването на кредит:


Влияние върху кредитната история


Пропуснатото плащане може да доведе до такса за забавено плащане и може да повлияе и на Вашата кредитна история. Кредитната история е един от най-големите фактори, влияещи върху кредита Ви и всяко пропуснато плащане за повече от месец, за което се съобщава, има потенциал да намали резултатите Ви и оценката да се понижи. Късните плащания могат да останат в собствените Ви кредитни отчети и да Ви възпрепятстват при кандидатстване за нов кредит, включително и за рефинансиране.


Наказателна лихва


Клиентът винаги трябва да се увери, че има добре дефинирана стратегия за погасяване преди да изтегли заем. Причината: както споменахме, просрочената сума по кредита влияе на кредитния Ви резултат. Но не е само това – забавянето на месечните вноски също би довело до неустойки от заемодателя.


Събиране на задължения


Ако просрочите кредита си, може да се стигне до събиране на задълженията чрез външни институции или да се запорира залогът по него.


Как да избегнете просрочения кредит?


1. Регистрирайте се за автоматично плащане


Един от начините да се избегне заплахата от забавени плащания е да се регистрирате за автоматично плащане. Това е начин, чрез който упълномощявате издателя на кредитната си карта автоматично да приспада плащанията от Вашата сметка на определена дата.


Едно от предупрежденията при автоматично плащане е, че трябва да имате достатъчно средства в банковата си сметка, за да работи този метод. Ако не го направите, може да понесете допълнителни такси - такса за овърдрафт и / или такса за закъсняло плащане, ако плащането Ви не премине.


Искате да сте сигурни, че имате достатъчно средства в акаунта си? Опитайте да зададете датата на автоматично плащане за малко преди деня на заплащане. Освен това може би е добре да си създадете навик да проверявате редовно баланса по сметката си, така че винаги да имате представа за състоянието на акаунта Ви.


2. Задайте си напомняне


Ако предпочитате да се справяте ръчно, автоматичното плащане може да не е подходящата опция за Вас. Но може да не искате да разчитате на 100% на паметта си, за да извършвате плащанията навреме.


Вместо това помислете за настройване на календарни напомняния и аларма на телефона си. Например може да насрочите всичките си дати за плащане в онлайн календар. Календарът се синхронизира с мобилния Ви телефон, така че където и да сте, ще имате достъп до напомнянето.


Cash Credit уведомява своевременно своите клиенти чрез SMS при предстояща или закъсняваща вноска по кредита или при каквато и да е законова промяна в общите условия, така че може да сте спокойни, че няма да пропуснете падежната дата.


3. Преценете възможностите си


Винаги, когато решите да изтеглите кредит, преценете дали можете да се справите с месечните вноски. Дори, ако случаят е спешен, не взимайте прибързани решения под влиянието на емоциите. Ако след това се окажете в несъстоятелност да покривате вноските си, последствията може да са още по-неприятни от състоянието, в което сте били преди това.


4. При постъпване на приход, първо погасете месечната си вноска


За да се справяте успешно с разходите си, трябва да подредите правилно приоритетите си. Препоръчително е, когато по сметката Ви постъпи приход, първите разплащателни сметки, които да покриете да са данъци, кредитни вноски, битови сметки и след това всичко останало, което смятате за необходимо. Отлагането на най-важните плащания като вноски по кредит може да доведе до изчерпване на месечната наличност и до усложняване на ситуацията. За да сте спокойни, отложете покупките, които не са наложащи, за момент, когато имате по-скоро остатък, отколкото натрупани задължения.


5. Свържете се с кредитора си, ако не сте в състояние да покриете месечната вноска


Първото и най-важно нещо, което трябва да направите, когато не сте в състояние да платите просрочената сума на заема, е да се свържете с Вашия


кредитор от мястото, където сте взели кредита. Можете да дадете подробности за ситуацията и да обясните защо не можете да платите вноската си. Кредиторът може да Ви предложи удължен срок, така че да можете да погасите сумата на заема без никакви проблеми. Както споменахне в по-горните редове, трябва да се свържете с кредитора си веднага щом получите напомняния и известия за изплащането и да се опитате да намерите общо основание. Това общо основание може да бъде и под формата на еднократно споразумение.


Това условие обикновено се случва, когато кредиторите установят, че кредитополучателите няма да могат да платят просрочената сума на заема и е по-добре да намерят удобна сума, която клиентите да се съгласят да платят. Но трябва да запомните, че при извършване на еднократно споразумение това ще се отрази на Вашия кредитен отчет. Когато кандидатствате за необезпечен заем в бъдеще, кредиторите ще видят Вашата кредитна история и може да отхвърлят молбата Ви за заем, тъй като предишният заем не е изплатен изцяло.


Така че е препоръчително да се разгледа механизмът за еднократно споразумение като последна инстанция, когато сте опитали всички други методи да платите просрочената сума на заема си.


Взимане на бърз кредит


Ако условията, в които се намирате не позволяват рефинансиране на кредита Ви, може да кандидатствате за бърз кредит. При Cash Credit са необходими само 6 минути за одобрение и се предлагат суми от 100 до 4000 лв., за срок от 3 до 24 месеца.


При всички положения избягването на дългове е най-доброто, което можете да направите. Не надценявайте възможностите си при взимане на какъвто и да е вид кредит, защото последствията може да са много неприятни. Ако все пак решите да изтеглите такъв, то внимателно следете приходите и разходите си и ако е необходимо, се свържете с нас, за да Ви посъветваме за най-доброто решение. Статията е подготвена за вас от финансовият екип на Кеш Кредит.


● Кеш Кредит Варна Център


⮚ гр. Варна, бул. Сливница 91


● Кеш Кредит Варна Д-р Пискюлиев


⮚ гр. Варна, ул. Д-р Пискюлиев 88


● Кеш Кредит Варна Чаталджа


⮚ гр. Варна, ул. „Чаталджа“ 20, вх. А, партер


0800 200 88

Споделете в социалните мрежи:

Google+
Коментари
Още
Нощници за бременни – едни от най-домашните и уютни дрехи в гардероба на всяка жена
Нощници за бременни – едни от най-домашните и уютни дрехи в гардероба на всяка жена
Правителството одобри създаването на „Специализирана болница за рехабилитация Света Елена 1“ ООД в гр. Варна
Правителството одобри създаването на „Специализирана болница за рехабилитация Света Елена 1“ ООД в гр. Варна
Фестивал на хвърчилата "Въздушни чудеса" този уикенд във Варна
Фестивал на хвърчилата "Въздушни чудеса" този уикенд във Варна
С успех премина спортната кампания „Ваканция без грижи“ във Варна
С успех премина спортната кампания „Ваканция без грижи“ във Варна
REVIV отвори врати и на морето
REVIV отвори врати и на морето
Интегрират деца и младежи чрез спортна кампания "Ваканция без грижи" във Варна
Интегрират деца и младежи чрез спортна кампания "Ваканция без грижи" във Варна
Класическа музика и бутикови концерти в курорта Св. св. Константин и Елена за празника на Варна
Класическа музика и бутикови концерти в курорта Св. св. Константин и Елена за празника на Варна
Откъде да се сдобием с качествени обувки онлайн
Откъде да се сдобием с качествени обувки онлайн
Обявяват свободни места в детските градини
Обявяват свободни места в детските градини
Представят проекта за леко метро пред варненци
Представят проекта за леко метро пред варненци
Нинова: Служебното правителство да изнесе информация има ли пари в Сребърния фонд и колко са те?
Нинова: Служебното правителство да изнесе информация има ли пари в Сребърния фонд и колко са те?
Готови са предварителните проучвания за изграждане на градска железница във Варна
Готови са предварителните проучвания за изграждане на градска железница във Варна
Община Варна запазва висок кредитен рейтинг
Община Варна запазва висок кредитен рейтинг
Двама варненци отиват на съд за грабеж и принуда спрямо техен познат
Двама варненци отиват на съд за грабеж и принуда спрямо техен познат
ВИЖТЕ ВСИЧКИ ОТ КАТЕГОРИЯТА