Зимен Симоновден е!

Зимен Симоновден е!
Днес православната църква почита св. Симеон Богоприемец, който пръв поел в ръцете си Младенеца и го въвел в Божия храм.


Според народните обичаи този празник е третия, последен ден от Трифонците. Мястото в календара му е гранично-преходно време в природния и земеделския цикъл. Счита се за начало на църковната нова година - Преп. Симеон Стълпник и Св. Марта.


Според вярванията зимният Симеоновден е един от най-тежките, най-лошите дни в годината, защото оставя на хората рани и белези. Това е третият вълчи празник. На този ден не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън. Бременните и младите жени днес трябва да спазват забрана - да не работят и особено да не режат или дупчат с нож, ножица, секира, игла каквото и да било, дори хляб, дърва за огрев или конци за шиене.


Традиция повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не "излезе берекетът от дома". Не се готви, не се пере и простира. Гледа се кой ще дойде в къщата ако е добър, реколтата ще е плодовита.


Народните обичаи повеляват сутринта жените да замесят пшенично тесто и да направят питки, с които захранват ритуално воловете и биволите, с които ще се оре. Приготвят се и малки кравайчета, които се нанизват на рогата им.


Имен ден празнуват: Марта, Сима, Симеон, Симо, Симона, Мона, Мончо.

Споделете в социалните мрежи:

Google+
Коментари