Украинците отбелязват 31 години независимост на 6-ия месец от руската инвазия

Украинците отбелязват 31 години независимост на 6-ия месец от руската инвазия
Днес се навършват шест месеца от началото на руска инвазия в Украйна. Украинците отбелязват също и 31 години независимост. В столица Киев бяха забранени публичните тържества от съображения за сигурност.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че "замразяване" на бойните действия на сегашните фронтови линии е изключено. Той подчерта, че страната му ще отвоюва Крим от Русия, когато реши и без да се консултира с когото и да е.


Денят на независимостта в Киев обикновено включва мащабен военен парад през центъра на града. Днес обаче публичните събития в столицата са забранени поради опасения от руски атаки. 


Точно преди шест месеца президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на мащабно нахлуване на руската армия в Украйна, и го определи като "специализирана военна операция". Той заяви, че ще се стреми към “демилитаризация и денацификация” на съседната страна.


В емоционално обръщение по случай празника украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му ще се бори с инвазията на Русия „докрай“ и няма да прави „никакви отстъпки или компромиси“.


„Не ни интересува каква армия имате, интересуваме се само от нашата земя. Ще се борим за нея докрай. Държим се здраво от шест месеца. Трудно е, но сме стиснали юмруци и се борим за съдбата си. Всеки нов ден е причина да не се отказваме. След толкова дълъг път нямаме право да не продължим докрай. Няма да се опитваме да намерим разбирателство с терористите. По-рано говорехме за мир, сега искаме победа."


Зеленски каза още, че при нахлуването на Русия на 24 февруари, Украйна се е родила отново, и добави, че Киев ще си върне анексирания Крим и окупираните райони на изток.  Той изказа и благодарност на всички, които оказват подкрепа на страната му. 


"Никой нашественик не се чувства в безопасност на наша земя" добави Зеленски. Украинците не просто вярват, а виждат, че държавата им има перспектива, каза лидерът:


"Днес е важен ден за Украйна. Ден, който показва колко силна е станала нашата държава. Правим всичко възможно силата, способностите и свободата на Украйна да продължат да се увеличават. Днес празнуваме деня на нашето знаме и то в момент, когато се борим срещу най-страшната заплаха за нашата държавност. В същото време успяхме да постигнем най-голямото национално единство. Ние устояваме, защото се обединихме и обединихме света около истинските ценности."


Беларуският лидер Александър Лукашенко малко изненадващо поздрави украинския народ с Деня на независимостта. Беларус е основният съюзник на Русия в нейната инвазия и позволи на руски войски да влязат в Украйна през нейната граница.


„Убеден съм, че днешните разногласия няма да могат да разрушат вековните основи на искрени, добросъседски отношения между народите на двете страни“, каза Лукашенко и пожела на украинците „мирно небе, толерантност, смелост, сила и успех във възстановяването на достоен живот“.


В обръщение на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис към украинския президент Зеленски по повод годишнината от независимостта на Украйна се казва, че Гърция няма да признае промени в границите на страната и Атина подкрепя борбата на украинския народ, а Русия напълно нарушава международното право.


По повод националния празник на Украйна Даунинг стрийт 10 в Лондон днес е украсен с инсталация от цветя в жълто и синьо.


Редица държави продължават да изпращат помощ на страната. Съединените щати ще обявят нов пакет военна помощ в размер на 3 милиарда долара. Германия също се готви да достави оръжия за над 500 милиона евро на страната, за да може тя да се защитава от руското нашествие, заяви канцлерът Олаф Шолц.


"Международната общност никога няма да приеме незаконното, империалистическо анексиране на украинска територия от Русия", заяви Шолц пред участниците на форума, наречен "Кримска платформа".


Върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността Жозеп Борел подчерта, че единството на страните членки трябва да бъде поддържано всеки ден, тъй като руският президент Владимир Путин разчита на нежеланието на европейците да понесат последствията от войната, започната от Русия в Украйна.


Техните интереси трябва да водят до общи решения, каза Борел и посочи за пример приемането на шестия пакет от санкции, които налагат ембарго върху по-голямата част от руския петрол.


На среща в Прага следващата седмица ще бъде обсъдено изпращането на тренировъчна мисия за обучение на украински войски, както и забраната за издаване на туристически визи на руснаци.


Източник: БНР

Споделете в социалните мрежи:

Google+
Коментари