Световен ден за борба с остеопорозата

Световен ден за борба с остеопорозата
Световният ден за борба с остеопорозата се отбелязва ежегодно на 20 октомври.

Това е най-разпространеното заболяване на костите. Характерно за него е намаляване на масата на костното вещество, като резултат от това се повишава чупливостта на костите и нараства рискът от счупвания /фрактури/. Загубата на костната маса настъпва сравнително бавно и почти незабележимо. Често едва появата на фрактури разкрива съществуването на остеопорозата.


Най-честите оплаквания при поява на остеопороза са болки в гърба в областта на лопатките или поясната област, при физическо натоварване или продължителен престой в право или седнало положение. След почивка оплакванията отшумяват. Може да се появи снижаване на ръста с трайно деформиране на гръбнака.


Най-характерна проява на остеопорозата са костните счупвания. Типичните места са три: гръбначните прешлени, шийката на бедрената кост и китката. Честота им нараства прогресивно с възрастта. Остеопорозните фрактури могат да доведат до инвалидност и влошаване на качеството на живот.


Рисковите фактори са:


- ранна менопауза - преди 45 г.


- напреднала възраст - над 65 г.


- недостатъчен внос с храната на калций и витамин Д


- продължително обездвижване


- прекомерна консумация на кафе - повече от 3-4 кафета дневно


- тютюнопушене и системна алкохолна консумация


- недостатъчен прием на белтъчини


- наличие на определени заболявания - ендокринни, ревматични, на храносмилателната система, бъбречни, хронични чернодробни и др.


Профилактиката на остеопорозата трябва да започне още от ранна детска възраст, когато се формира костната маса на организма. Хранете се балансирано и приемайте мляко и млечни продукти ежедневно. В тях се съдържат много калций и протеини, необходими за здравината на вашите кости и мускули. Повишете вашата физическа активност. Комбинацията от физическа активност и богата на калций хранителна диета, осигуряваща достатъчно витамин Д, предлага огромни възможности за подобряване на костното и мускулното здраве и намаляване на риска от остеопороза. Прекарвайте всеки ден поне 30 мин. на чист въздух и слънце. Вашият организъм произвежда витамин Д, когато слънчевите лъчи достигнат до кожата ви.


Източник:Здраве.бг

Споделете в социалните мрежи:

Google+