XІV Европейски музикален фестивал 2017

31.03.2017г. - 30.04.2017г.

Европейският музикален фестивал 2017 – артистичното пролетно събитие на Варна


 


От 31 март до 30 април морската столица ще посрещне имена от световната музикална сцена и млади таланти с творби от Барока до аржентинското танго.


 


Най-очакваният концерт на фестивала ще бъде на 30 април - първото гостуване във Варна на „Виртуозите на „Ла Скала“ – елитния камерен състав на оркестъра на великия италиански оперен театър


 


За 14-а поредна година артистичната пролет на Варна започва с Европейския музикален фестивал. От 31 март до 30 април на сцените на Фестивалния и конгресен център, Варненската опера и Градската художествена галерия пред варненската публика ще излязат именити артисти и млади дарования, събрани в една мозайка от върхови постижения на европейската музикална сцена. 


 


Европейският музикален фестивал Варна се организира от Фондация Елит - ЛИК и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна.


 


Програма на Европейския музикален фестивал 2017


 


Официалното откриване на фестивала е на 31 март с концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна и Таланти от Кралската музикална академия – Лондон, продължение на традиционния фестивален модул „Имена от бъдещето“. На сцената на Варненската опера ще се качат двама млади артисти, студенти в Кралската музикална академия – Лондон, които привличат вниманието както на публиката, така и на специалистите - пианистът Галин Ганчеви цигуларката Китби Лий от Корея. На диригентския пулт ще бъде Мартин Георгиев - още един прекрасен музикант, преминал през школата на Кралската академия. В програмата са знакови творби на романтизма от Шуберт, Лист, Чайковски и Мусоргски.


 


Билети за концерта могат да се закупят от касата на Държавна опера – Варна.


 


На 11 април, в навечерието на Великден, в Градската художествената галерия, варненската публика ще се срещнес един забележителенмузикален проект, който обичайно се изпълнява във въздигащата духа атмосфера на старинни църкви - „Бах на свещи“. Соловият рецитал е изискано откровение на утвърдения цигулар Димитър Буров.


 


Билети за концерта могат да се закупят от Билетния център на ФКЦ: http://fccvarna.bg/събитие/бах-на-свещи-димитър-буров-цигулка


 


На 19 април в Градската художествената галерия „Борис Георгиев“ е авторският концерт на Мартин Георгиев, български творец, който макар и млад, от години работи с изключително високи европейски критерии и получава солидно признание в чужбина. В своеобразен център на вечерта обещава да се превърне премиерното за България изпълнение на създадения през 2016г. концерт за контрабасов кларинет и струнни "Търсейки душата". Тази силно емоционална творба е вдъхновена от гласа на великия български бас Борис Христов и е посветена на жертвите на тероризма. Варненската публика ще има възможността за първи път в България да се докосне до тембъра на контрабасовия кларинет чрез изпълнението на уважавания британски кларинетист Скот Лайгейт. В програмата на концерта са включени и една световна премиера, и още две произведения на талантливия композитор и диригент. В интернационалния екип на концерта са и високо ценената в Европа перкусионистка Татяна Колева, маримба, и струнен квартет „Фрош“ с участието на Маргарита Калчева, контрабас.


 


Билети за концерта могат да се закупят от Билетния център на ФКЦ: http://fccvarna.bg/събитие/премиера-авторски-концерт-на-мартин-георгиев


 


На 21 април във Варненската опера забележителният музикален тандем Веско Ешкенази - цигулка, и Людмил Ангелов - пиано, ще отбележи 20-годишнината от началото на своето уникално партньорство, като концертът във Варна е част от национално турне. Двамата виртуози са подготвили проект, който няма да остави в залата нито един равнодушен зрител, защото ще звучи музика с аржентинска кръв. „Танго“ е името на проекта, който двамата творци ще представят. Концертът ще отведе публиката в магическия свят на майсторите на музиката на страстния танц Астор Пиацола и Карлос Гардел.


 


Билети за концерта могат да се закупят от касата на Държавна опера – Варна.


 


На 30 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще очакваме незабравим финал на тазгодишния Европейски музикален фестивал с оркестъра „Виртуозите на „Ла Скала“. Този гастрол продължава традицията на Европейския музикален фестивал да представя всяка година по един от великите оркестри на Европа. Елитният камерен състав на един от най-престижните оперни театри в света е подготвил за варненци програма от произведения на емблематични за италианската музикална култура композитори като Джоакино Росини, Гаетано Доницети, Джузепе Верди, Николо Паганини и съвременния Нино Рота. Солист ще бъде талантливата цигуларка Лаура Мардзадори – най-младият концерт-майстор в историята на Миланската „Ла Скала. Концертът във Варна е под патронажа на Италианския културен институт в София.


 


Билети за концерта могат да се закупят от Билетния център на ФКЦ: http://fccvarna.bg/събитие/виртуозите-на-миланската-la-scala